Τα ελαστικά είναι το μοναδικό σημείο επαφής ανάμεσα στην μοτοσυκλέτα σας και το έδαφος. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διαφυλάσσετε την ποιότητα και τις επιδόσεις των ελαστικών για την δικιά σας ασφάλεια και της μοτοσυκλέτας σας.

Η Moto Vinios παρακάτω σας προτείνει κάποιες βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε σε καλύτερη κατάσταση και για περισσότερο χρονικό διάστημα τα λάστιχα σας. Στόχος, η μέγιστη οικονομία και ασφάλεια σε όλα τα εδάφη.

•      Ελέγξτε την πίεση του αέρα των ελαστικώνΜπορεί πολύ εύκολα να ελέγξετε αν είναι ξεφούσκωτο το λάστιχο, πατώντας το με το πόδι σας στο κάτω μέρος του τροχού. Αν το λάστιχο κατεβαίνει τότε σίγουρα θέλει αέρα. Για να διαπιστώσετε ωστόσο αν έχει την σωστή πίεση πρέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να ελέγχετε την πίεση σε κάποιο πρατήριο καυσίμων. Πρέπει να μετράτε την πίεση ακριβώς όσο λέει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας σας η οποία συνήθως αναγράφεται σε αυτοκόλλητο στο καπάκι της αλυσίδας. Η σωστή μέτρηση γίνεται με κρύα ελαστικά πριν οδηγήσουμε. 

•      Ελέγξτε τα ελαστικά μήπως χρειάζονται αντικατάστασηΠρώτα δείτε αν έχει φαγωθεί (λιώσει) το πέλμα και αν το βάθος των αυλακώσεων του πέλματος είναι λιγότερο από 1mm (χιλιοστό). Αυτό μπορείτε να το κάνετε και με τους δείκτες φθοράς. 

•      Πρέπει να ελέγξετε αν τα ελαστικά σας έχουν λήξει. Τα ελαστικά λήγουν συνήθως στα 3 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους. Η ημερομηνία κατασκευής αναγράφεται σαν τετραψήφιος κωδικός. Τα 2 πρώτα νούμερα αναφέρονται στην εβδομάδα και τα 2 δεύτερα στο έτος κατασκευής. Για παράδειγμα ο αρ. 2704 της εικόνας σημαίνει ότι το ελαστικό αυτό κατασκευάστηκε την 24η εβδομάδα του 2004. 

•      Τέλος θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε…Αν έχουμε διανύσει 30.000 χιλιόμετρα με τα ίδια ελαστικά, ακόμα κι αν δεν έχει παρέλθει η τριετία.

Μπορεί το κόστος αλλαγής των ελαστικών να είναι τσουχτερό αλλά σκεφτείτε τον κίνδυνο που διατρέχετε εσείς και οι συνεπιβάτες σας οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα με κακοσυντηρημένα  ελαστικά και το κόστος ενός σοβαρού ατυχήματος.